13 de desembre 2024
TORN D'INTERVENCIÓ PROFESSIONAL (TIP) 2025
El Departament de Justícia i Qualitat Democràtica de la Generalitat de Catalunya ha requerit al CLC que confeccioni la nova llista de pèrits judicials per a l'any 2025 amb totes aquelles persones col·legiades que hagin manifestat expressament la seva voluntat d'incorporació, i hagin autoritzat al CLC a cedir al Departament de Justícia i Qualitat Democràtica les seves dades personals per a tal fi.
Per aquest motiu us informem que podeu apuntar-vos a formar part del Torn d'Intervenció Professional del CLC i, per tant, a integrar-vos com a membres d'una o de les dues llistes de pèrits existents actualment: 1) la llista de pèrits judicials prevista per la Llei 1/2000, de 7 de gener, d'Enjudiciament Civil -LEC- (articles 341 i següents), i/o 2) la llista de pèrits judicials que estan disposats a actuar en els supòsits i condicions fixats per l'Ordre JUS/419/2009 relativa als peritatges on el pagament d'aquests va a càrrec del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica.
El termini per a incorporar-vos a la llista de pèrits judicials de la LEC i/o a la llista de pèrits judicials de l'Ordre JUS/419/2009 finalitza el dia 13 de gener de 2025, data màxima en la qual haureu de fer arribar al CLC: (1) la sol·licitud d'inclusió a les llistes de pèrits judicials del CLC amb les vostres dades i (2) l'autorització de cessió de dades de caràcter personal. Ambdós documents s'han de presentar degudament signats.
Els professionals que vulguin formar part de la llista de perits, d'acord amb el que preveu la llei d'enjudiciament civil (LEC) i la regulació específica de l'Ordre JUS/419/2009 (pagaments a càrrec de l'Administració pública), han de tenir en compte que:
- La inclusió a la llista de perits és totalment voluntària, però, des del moment que un professional s'hi inscriu, resta subjecte a la possibilitat de ser cridat per un òrgan jurisdiccional de l'àmbit on ha declarat que té voluntat de treballar, i té l'obligació d'acceptar l'encàrrec. Només podrà excusar el nomenament per les causes previstes legalment (LEC).
- En el cas que el perit no accepti el nomenament de l'òrgan judicial, sense una causa justificada (LEC), perdrà el torn de la llista, i, en el cas de reiteració (a la tercera vegada), en serà exclòs. Quant als efectes processals, el jutjat pot prendre mesures com aplicar multes de fins a 600 € i, en cas de reiteració, el jutge o magistrat podria deduir-ne un testimoniatge a la Fiscalia per desobediència a l'autoritat judicial.
- Quan per alguna determinada circumstància i de manera temporal, un perit no pugui acceptar els nomenaments judicials (com ara per baixa laboral, molta càrrega de feina, jubilació, etc.), cal que ho notifiqui al seu col·legi o associació professional, que també ho ha de comunicar al Departament de Justícia i Qualitat Democràtica per evitar endarreriments en el funcionament dels jutjats. En aquests supòsits, el pèrit es traurà de la llista, sigui provisionalment o definitivament, segons el cas.
- És important que un perit només triï un màxim de 8 especialitats / subespecialitats de les quals consten en el fitxer lliurat pel Departament de Justícia. En el cas que se'n triïn més, es revisarà i es comunicarà el que correspongui.
- El perit només podrà triar especialitats / subespecialitats que estiguin relacionades amb la titulació oficial que hagi informat el fitxer. En el cas que se'n marquin que no tinguin relació amb la titulació informada es revisarà i es comunicarà el que correspongui.